Kategorier
Sport

Sveriges nya talanger inom skidor

Skidor lockar nya talanger. Sverige tillhör världens främsta skidnationer. Under åren har Assar Rönnlund, Sixten Jernberg, Irma Johansson, Toini Gustafsson, Thomas Wassberg, Gunde Svan, Per Elofsson och Charlotte Kalla tjusat oss med sina skidor. Bakom framgångarna finns duktiga ledare och tränare med särskild blick för att hitta talanger. Längdlandslaget 2016 består bland annat av två åkare födda 1990 eller senare, nämligen Simon Andersson och Stina Nilsson.

Simon Andersson har ännu inte tagit för sig på samma sätt som Stina Nilsson – hon har blivit Silver-Stina med hela svenska folket. I världsmästerskapet i Falun 2015 tog Stina Nilsson tre silvermedaljer – i sprint, sprintstafett samt 4 x 5 kilometer stafett. Två år tidigare, 2013, tog hon två guldmedaljer i världsmästerskapet för juniorer i Liberec. Hon har visat att hon har framtiden för sig på sina skidor. Kurvan hon visat pekar spikrakt uppåt.

Det vore inte en underdrift att påstå att 2015 blev genombrottet för Stina Nilsson. Hon åkte skidor som ingen annan och imponerade stort i längdspåren i Falun. För att uppmärksamma hennes prestationer har Sportjournalisternas klubb utsett Nilsson till Årets Stjärnskott. Juryn motiverade valet av stjärnskott med att Nilsson under 2015 gått från att vara en talang till att vara en världsstjärna, och det stämmer väl med verkligheten.

Endast två andra artister på skidor har tilldelats priset Årets stjärnskott av Sportjournalisternas klubb, nämligen Marie- Helene Westin (1987) samt Per Elofsson (1998). Stina Nilsson är redan ikapp Westin när det kommer till mästerskapsmedaljer och är på god väg att utmana Per Elofsson. Svenskar älskar sina hjältar på skidor och förhoppningsvis har Nilsson en framgångsrik karriär framför sig.

Det finns fler svenska talanger på skidor än Stina Nilsson, även om hon lyser starkast av dem alla. Simon Andersson har redan blivit nämnd, Viktor Thorn är en annan talang. I februari 2015 talade Thorn ut om drömmen att bli den nye Marcus Hellner – om det sedan blir så får framtiden utvisa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *